History 1997 - 2002
Op naar 20 jarig bestaan

Na reeds in het vorige lustrum afscheid genomen te hebben van onze vaste trainer en onze vaste coach (Ché en Bert) hadden we reeds een nieuwe trainer. Marko Strijland was een locale held op het ijshockey gebied die ook bij onze oosterburen furore had gemaakt wat later tot op het profniveau werd doorgevoerd, was bereid gevonden om onze club het nieuwe millennium in te leiden.

Hadden we nog enige twijfels over het voortbestaan van onze club dan werden die hierbij vernietigd. Door het aantrekken van deze trainer werd onze ijshockey horizon verbreedt over de landsgrenzen heen. Marko zijn connecties in die heimat leverde ten eerste een reden op om ijshockey op een hoger niveau met regelmaat te kunnen bezoeken. Daarbij leverde zijn eigen ervaringen een scala aan uitbreidingen op het huidige trainingsprogramma op. Met de nieuwe generatie van Jorrit van Dijk, David Smulders, Hans Ardon, Roelof van Dijk, Daan Molkenboer en later ook Jacco Borger, Mark Poeteray en Marco Peperkamp ontwikkelde dit zich tot een enorme acceleratie in de groei van het niveau. Als we daar nog bij optellen dat we ook Sandro Coiffi bij onze club konden betrekken wat in 2001/2002 een nieuwe trainer/coach opleverde, dan zijn de mogelijkheden nog steeds niet uitgeput.

Marko's contacten leverde ook extra training mogelijkheden op. Waren we in het verleden van 1 naar 2 en van 2 naar 2,5 uur trainen per week gegroeid, nu konden we het seizoen een maand eerder in Nordhorn beginnen en een maand langer doorgaan. Tevens werd in de zomertijden de IJsbaan in Den Bosch gebruikt om maandelijks te trainen. Kortom het niveau van de trainingen werd hoger. De duur van het seizoen werd vergroot. Het niveau van de nieuwe generatie was hoger (ervaring nationaal niveau en ervaring uit het street hockey). Ook de inbreng van buitenlandse spelers uit Amerika (Rob Fluegel), Finland (Jarri Paivarinta, Dirty Dicks, Jarmo Hietaneen), Noorwegen (Thorstein "Park Ranger" Selmer), Frankrijk (Benoit André) en Australië/Tsjëchie (Richard Radzim) hebben bijgedragen aan deze groei.Komt dan nog bij dat het NSHL zich reeds uitgebreid heeft naar Icehawks (Eindhoven), The Saints (Nijmegen), Islanders (Leiden), Buccaneers (Utrecht), Los Padres (Utrecht), Thor (Amsterdam), The Bulldogs (Groningen) en The Studs (Enschede). Ook het NSK is weer een twee daags toernooi geworden wat allemaal bijdraagt aan de groei van het studenten ijshockey in het algemeen.

Vervolgens kunnen we melden dat we het trainingsweekend initiatief uitgebreid hebben naar trainingsweken. Jacco Borger en Mark Poeteray bleken in Tsjechië het plaatsje Nachod te hebben ontdekt via begeleiding van jeugd ijshockey kampen. Via de betreffende organisatie Tsjecho Sport bleek het mogelijk te zijn een soortgelijk kamp te organiseren voor leden en oud-leden van onze vereniging. In eerste instantie werd een kamp georganiseerd van een week maar door succes en een overschot aan animo werd in 2001 besloten om 2 weken te gaan. Ook in 2002 gaan we weer 2 weken. Hierin wordt dagelijks 2 a 3 keer getraind onder de bezielde leiding van een in Tsjechië toonaangevende trainer coach. 1 keer per week is er op zaterdag een 3 uur durend toernooi gespeeld. De dagelijkse beslommeringen worden onder begeleiding van held Wim doorstaan en mede hierdoor worden we minder besodemieterd met prijzen voor uitrusting. Ook is deze man in staat om het personeel van het hotel op de juiste manier te motiveren waardoor er van een hoge standaard gesproken kan worden in de dagelijkse voorzieningen.

Ook de locale schonen kunnen voor de juiste prijs een rol spelen in de dagelijkse beslommeringen zoals het weg dansen van de opgedane vermoeidheid. Dat hier ook aan verdient kan worden weten slechts weinigen maar dit is zeker waar. Met de juiste pressie kan men zelfs een presidentiele behandeling afdwingen wat natuurlijk bij onze stand hoort. Ook de locale sportvelden en zwembad worden in de tussen uurtjes bezocht want 3 uur training per dag is voor een real Stud lang niet genoeg. Dit alles is natuurlijk ook merkbaar in de resultaten. De laatste 4 jaar 1998-2001 staan de Studs in de finale van het NSK waar we de strijd in 1999 in ons voordeel konden beslissen. Ook draaien we reeds in de top van de competitie mee. Kortom, ook in dit lustrum vak zijn er veel nieuwe initiatieven bijgekomen, waaronder we nog niet vermeld hebben dat we alle internationale toernooien in de buurt minimaal voor 2 wedstrijden bezoeken, en is er een groei in niveau merkbaar. Ik ben benieuwd wat de volgende 5 jaar zal bieden?